serbian flag ENGLISH

Hijaluronski fileri

Hijaluronska kiselina je sastojak svakog organizma i ima je skoro 50% u našoj koži. Ono što je veoma bitno jeste da je njena uloga snažno vezivanje vode.

Vremenom, koža stari, procenat hijaluronske kiseline se smanjuje i koža postaje opuštena, dehidrirana, naborana, neelastična.
Zato, kao preventivu tome, a i lečenje takvog stanja kože, koristimo hijaluronsku kiselinu u obliku gela (hijaluronski filer).
Fileri su sredstva koja su namenjena da budu potpora kože i sluzokože i na taj način se vrši popunjavanje praznina do kojih vremenom dolazi usled starenja i drugih faktora.

Najčešće se primenjuju u regiji lica, ali svoju primenu mogu ostvariti i na drugim delovima tela.

Na šta sve možemo primeniti hijaluronske filere?

images

  • popunjavanje bora
  • podmlađivanje lica
  • korekcija usana
  • punjenje (volumen) usana
  • smanjenje asimetrije usana
  • korekcija krive linije nosa
  • korekcija asimetrije na licu
  • naglašavanje jagodica

Kakav je postupak tretmana?

U zavisnosti od toga šta pacijent želi da postigne, primenjuju se različite vrste filera, o čemu odlučuje lekar koji radi tretman.

Postupak je kratkotrajan ( do pola sata ), bezbolan ( pre tretmana se aplikuje anestetik u vidu kreme ili injekciono ), a nakon njega se može nastaviti sa dnevnim aktivnostima. Hijaluronski filer se ubacuje tankom iglom, određena kubikaža, a efekat je vidiljiv odmah nakon ovog postupka.

Najćešća pitanja:

Da li fileri mogu da izazovu alergijsku reakciju?
Hijaluronski filer se proizvodi sterilan u obliku gela i njegova prednost je ta što je permanentan u odnosu na druge implante i nije životinjskog porekla, tako da ne može da izazove alergijsku reakciju.
Koliko dugo traju rezultati ( efekti )?
Filer može trajati i do 24 meseca, u zavisnosti od toga gde je ubačen. Prvi put kada se koža napuni filerom, efekat je 8-12 meseci, a kasnije redovnim popunjavanjem i do 24. Razlog tome je postepena razgradnja hijalurona u organizmu.
Kako ću izgledati nakon tretmana?
Nakon tretmana postoji indicija za blago crvenilo i otok koji nestaje nakon 24h.
Može se nastaviti dalje sa dnevnim aktivnostima, bez ikakve bojazni da će se to proširiti ili se nešto slično desiti. Izgledaćete osveženo, lepše i zadovoljnije.
Šta se savetuje nakon intervencije?
Savetujemo ne konzumirati alkohol 24h sata nakon intervencije, kao i izbegavanje saune, solarijuma i prirodnog sunca, isti vremenski period.Bazen takođe izbegavati jedan dan, kao i treninge.

Za upotrebu hijaluronskih filera nema starosne granice, nabolje je uraditi ih preventivno, nakon pojave prvih bora, i drugih znakova starenja kože.

 

 

Splintovi

Okluzalni splintovi (tzv. night guard)

Koriste se najčešće u slučaju bruksizma (nesvesno škripanje zubima, najčešće u toku noći) i bruksomanije (svesno škripanje zubima u budnom stanju).

Koriste se u cilju smanjenja abrazije i zaštite zubnih tkiva, smanjenja opterećenja na potporna tkiva zuba i smanjenja bola u viličnim mišićima.

Takođe, koristi se i kod sportista da bi se smanjila mogućnost povrede zuba i njihovog trošenja .

Na osnovu uzetog otiska zuba gornje i donje vilice, izrađuje se individualno za svakog pacijenta.

Kod sportista se najčesće radi splint samo za gornju vilicu.

Najčešće primenjivani su stabilizacioni okluzalni splintovi, izrađuju se od čvrstog gumenog materijala debljine 2mm koji prekrivaju sve zube.

 

Retencioni splint (retenciona folija)

Nakon završene ortodontske terapije neophodno je izraditi retencioni splint kako bi se sprečilo eventualno vraćanje zuba u položaj pre postavljanja fiksne proteze. Retencione folije ili retencioni splint su folije koje se postavljanju preko svih površina zuba.

Da bi se izradio retencioni splint potrebno je uzeti otisak zuba nakon uklanjanja fiksne proteze. Iz otiska se pravi gipsani model na koji se postavlja razmekšala folija, koja poprima oblik zuba. Splint se obrađuje i daje pacijentu na korišćenje.

Nakon uklanjanja fiksne proteze, splintovi se u početku nose što češće. Posle nekoliko meseci preporučuje se da se splintovi nose noću u toku spavanja. Oni su neka vrsta “nevidljive” proteze. Folije ne izazivaju nikakvu nelagodu i prozirne su, što su njihove glavne prednosti

Kontakt

TEL: 011 / 4200 - 922
MOB: 065 / 3555 - 250